6 Montessori savjeta kako ‘natjerati’ dijete na pospremanje igračaka

Koliko puta ste se našli u situaciji da ne možete vidjeti pod od dječjih igračaka,  a vaše dijete ih ne želi pospremiti niti nakon stotinu molbi pa i prijetnji da više nikada neće dobiti novu? Donosimo vam 6 načina kako potaknuti svoje dijete da pospremi igračke po Montessori tehnikama.

U Montessori vrtićima, roditelje povremeno pozivaju kako bi vidjeli svoju djecu kako pospremaju i čiste. Mnogo roditelja doživi šok kada vide kako njihov 3- ili 4-godišnjak posprema igračke kad završi s igrom i to bez molbi i svađanja! ” Trebali bi vidjeti njegovu sobu kod kuće!” ili “Svaki dan tražim od njega da pospremi igrače, a to je bitka svaki dan!”, samo su neki od komentara roditelja.

Postoji nekoliko stvari koje rade u Montessori skupinama kako bi potaknuli čak i najmlađu djecu da pospreme svoje stvari kad završe igru, a da ne moraju stalno prigovarati djeci ili frustrirajuće ponavljati po tisućiti put da se nešto napravi.

Donosimo vam 6 načina kako potaknuti svoje dijete da pospremi igračke:

  1. Stvorite mjesto za sve

Iako se čini da bi djeci bilo lakše pospremiti svoje igračke ako ih samo pobacaju u jednu veliku kutiju, to obično nije slučaj. Mala djeca imaju snažan osjećaj reda i vole da stvari budu upravo tako. Zbog toga, mnoga djeca imaju neizmjerno zadovoljstvo kada nešto vraćaju točno na svoje mjesto. Vjerojatnije je da će pospremiti svoje igračke ako svaka igračka ima određeno mjesto gdje pripada.

Da bi to uspjeli, možda ćete morati ukloniti neke igračke. Neko vrijeme provedite promatrajući svoje dijete kako bi vidjeli s čime se najviše igra. Ako postoji nešto što dijete nije dodirnuo ni pogledalo tjedan dana, odložite to u ormar ili poklonite nekome ako mislite da je preraslo tu igračku. Zatim preostale igračke posložite na policu tako da svaka ima određeno mjesto. Pripazite da polica nije pretrpana. Vaše dijete vas može iznenaditi tako što će samo početi pospremati igračke sada kad točno zna gdje im je mjesto.

  1. Model od rane dobi

S bebama i malim klincima najbolji je način da ih potaknete da pospreme svoje igračke tako da vas oponašaju. Nemojte spremanje ostaviti kada klinci odu spavati, već napravite to kao proces kojim zajedno završavate igru. Beba će vas promatrati, a vaše starije dijete će vam se pridružiti. Vjerojatnije je da će vam pomoći ako to izgleda kao ‘prirodni’ zadatak koji će ispuniti, nego ako stalo zahtijevate da to radi i onda to postaje borba za moć. Nikad nije kasno za ovo učenje. Samo ohrabrite svoje dijete da bude aktivni sudionik.

 

  1. Postavite očekivanja

Odlučite što očekujete od svog djeteta u vezi čišćenja i pospremanja, napravite to nedvosmisleno. Odaberite nekoliko pravila koja su vam važna, objasnite ih svojoj djeci i često ih podsjećajte dok nova očekivanja ne usvoje.

 

  1. Neka bude zabavno

“Koliko crvenih kocaka možeš pronaći i staviti ih u kutiju?” “Mogu li sve igračke stati u kutiju?” Ponekad je doista teško skupiti energiju i čišćenje i pospremanje pretvoriti u igru, ali pokušajte. Brzo se može najgori dio dana pretvoriti u jedan od najboljih.

 

  1. Postavite okvir na pozitivan način

Umjesto: “Nema ručka dok se igračke ne pospreme!”, pokušajte reći: “Kad pospremiš igračke onda ćemo zajedno ručati.” Često naglašavanje onoga što dolazi sljedeće je veliki poticaj za djecu da lakše prijeđu na nove aktivnosti. Pomaže im u mentalnom prelasku na ono što slijedi i daje im nešto novo čemu se vesele.

 

  1. Pričekajte prirodni prekid

Nitko ne voli biti prekinut kada nešto radi, a djeca nisu iznimka. Iako to nije uvijek moguće, pokušajte pričekati dok dijete ne postigne prirodnu pauzu u onome što radi kako biste ga zamolili da pospremi. Neka završi svoj crtež. Neka stavi posljednjih nekoliko kocaka na toranj koji gradi. Neka završi kolač od blata. Možete tražiti od djeteta da pospremi kad je vrijeme za ručak ili za spavanje, ali pokušajte se najprije zapitati, može li to pričekati pet minuta? Stvar je u tome da je jednostavnije i učinkovitije pustiti ih da završe ono što rade, nego ih prekinuti i tražiti da spremanju. Ako ste u stisci s vremenom i morate prekinuti svoje dijete, budite spremna pomoći mu oko pospremanja igračaka.

Bez obzira na dob svojeg djeteta, možete postaviti jasna očekivanja. Možda će vam trebati malo prakse i malo strpljenja, ali ubrzo će se dijete ukrcati u vaš brod budete li dosljedni.

 

(Preuzeto prema: web: miss7mama; PIŠE KARINA ŠIŽDRAK, 07. SIJEČNJA 2021.)