Dječji vrtić Sunčev sjaj – Nazaret ustrojen je prema načelima pedagogije Montessori. Djeluje od 1997. godine u Đakovu, u Frankopanskoj ulici 1A. Osnivač i vlasnik vrtića su Milosrdne sestre svetoga Križa – Samostan Đakovo.
O nama

Organizacijski uvjeti

Vrtić pohađa 95 djece u četiri odgojne skupine. Tri skupine čine djeca u dobi od tri do sedam godina i jednu skupinu djeca u dobi od godine i pol do tri godine.
Roditelji, prema svojim potrebama, mogu za svoje dijete izabrati poludnevni ili cjelodnevni boravak. U svakoj skupini rade dvije montessori odgojiteljice. Vrtić ima i podružnicu u Zagrebu Dječji vrtić Sunčev sjaj – Nazaret, Podružnica Zagreb.

Osnivač i vlasnik vrtića su Milosrdne sestre svetoga Križa – Samostan Đakovo.

Stručno-razvojni centar

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prvi puta imenovalo je 7. svibnja 2010. naš Vrtić Stručno-razvojnim centrom radi unaprjeđivanja stručnog rada u području predškolskog odgoja i stručnog usavršavanja stručnih djelatnika u dječjim vrtićima za provedbu vjerskog programa „Kateheza Dobroga Pastira“ po načelima Montessori pedagogije. Imenovanje se obnavlja svake četiri godine do danas.

Kako izgleda prostor Vrtića?

Svi unutrašnji i vanjski prostori Vrtića uređeni su prema Montessori načelima. Osim soba dnevnog boravka opremljenih standardnim Montessori priborom, djeci su na raspolaganju sljedeći prostori:

  • kružni hol za: prihvat djece, igru, slavlja i zajedničke aktivnosti djece i odraslih u različitim prigodama
  • glazbeni kabinet s pijaninom i Orffovim instrumentima
  • kabinet za strani jezik
  • dvorana za tjelesne aktivnosti
  • igralište, posebno uređeno i bogato opremljeno, koje pruža mogućnost kretanja, igre i usavršavanja motoričkih vještina
  • natkrivene terase ispod kojih se djeca mogu igrati igara vodom, ručno prati i sušiti rublje i slično
  • mali vrtovi koji omogućuju neposredno doživljavanje radnji tipičnih za ovaj kraj, kao što je obrađivanje zemlje, sjetva, sadnja, njega biljaka, berba plodova i njihovo spremanje
  • atrij – prostor za religiozni odgoj, djeci osobito privlačan, opremljen didaktičkim priborom vlastite izrade i povezan s kapelicom, pruža mogućnost samostalnoga približavanja Bogu kroz Bibliju i liturgiju Crkve.

Kako izgleda jedan dan u Vrtiću?

Od 6.30 do 8.00 vrijeme je prihvata djece. U bogato opremljenom kružnom holu vrtića djeca svih skupina mogu se slobodno igrati i družiti do zajedničkog doručka u 8.00. Vrijeme od 8.30 do 11.30 djeca podijeljena u skupine „Dobrota“, „Ljubav“, „Mir“ i „Radost“provode u sobama opremljenim standardnim i vlastoručno izrađenim Montessori priborima. Predsoblja, hodnik, blagovaonica i svi gore navedeni unutrašnji i vanjski prostori svojevrsno su proširenje pripremljene Montessori okoline. Djeca ondje svakodnevno mogu zadovoljiti potrebu za učenjem kroz kretanje, igru i aktivnosti važne za stjecanje samostalnosti u najvažnijim vidovima osobnoga i društvenoga života.  Zajednički ručak je u 11.30. Djeca postavljaju stolove, poslužuju hranu i usvajaju pravila uljudnog ponašanja prilikom uzimanja hrane. U 13.00 je dnevni odmor. Od 14.30 sati vrijeme je slobodne igre za djecu u cjelodnevnom boravku, u unutrašnjem ili vanjskom prostoru.