KATEHETSKA ŠKOLA ZA ODGOJITELJE U VJERI U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA

Katehetska škola za odgojitelje u vjeri u predškolskim ustanovama održala se 10. i 11. studenog 2023., u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu i OŠ Miroslava Krleže u Zagrebu.

Nakon molitvenog uvoda izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin uputio je pozdrave i uvodnu riječ.

Tema ovogodišnje katehetske jesenske škole jest “Uloga vjerskog odgoja u kurikulumu vrtića”.

Nakon prof. Ivice Pažina u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje, okupljenima se kratko obratila Ankica Mlinarić, viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Nakon uvodnog dijela i pozdravnih govora, prvo predavanje na temu Duhovna dimenzija cjelovitog odgoja ljudske osobe održao je prof. dr. sc. Tonči Matulić.

U sklopu Katehetske škole uslijedilo je i predstavljanje knjige Kate s. Amabilis Jurić, profesorice na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predstavljanje su organizirali Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i izdavačka kuća Kršćanska sadašnjost, a o knjizi su govorili dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Siniša Opić, umirovljeni profesor KBF-a u Zagrebu prof. dr. sc. Alojzije Hoblaj i predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije izv. prof. dr. sc. Ivica Pažin.

U knjizi je ukratko predstavljen vjerski odgoj Kateheza Dobroga Pastira.

Drugi dan Katehetske škole započeo je Euharistijskim slavljem u kapeli Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa.

Prof. dr. sc. Vladimira Velički otvorila je službeni dio drugoga dana predavanjem Koje vrijednosti živimo? Logoterapija u ranom i predškolskom odgoju.

U nastavku program održavale su se pedagoške radionice u prostorima OŠ Miroslava Krleže.

Jednu od radionica održala je s. Jelica Đuzel u suradnji s vjeroučiteljem Markom Kapularom na temu Doprinos odgojitelja u vjeri vrtićkom kurikulumu.

Škola je završila kratkim izvješćem iz radionica.

s. J.Đ.