DUHOVNA OBNOVA ZA DJELATNIKE I RODITELJE

U četvrtak 16. 3. 2023. u 18 h u prostorima Vrtića održana je duhovna obnova za roditelje i djelatnike pod vodstvom prof. dr. Ivice Raguža, profesora dogmatske teologije i dekana KBF-a u Đakovu.

Razmatrajući o poticaju sv. Pavla Galaćanima „Nosite bremena jedni drugih“ (Gal 6,2) Voditelj je  nabrojio devet poruka za naš duhovni život.

Isus Krist je onaj treći u našim međusobnim odnosima bez kojega je nemoguće podnositi drugoga. Pozvani smo podnositi bližnje zato što je Isus, uzevši našu ljudsku narav koju nije morao uzeti, odlučio podnositi nas. Svatko od nas obdaren je nečim u čemu je veći od drugoga i ta činjenica lomi našu oholost i potiče nas da podnosimo jedni druge. Pozvani smo svakom čovjeku ponuditi prijateljstvo i ne zamrziti onoga tko je to prijateljstvo proigrao. Valja nam gledati u Isusa Krista, u ono što je on učinio za nas, za onoga koga mi ne možemo smisliti – dao je život za njega. Mi smo mistično tijelo Kristovo. Bol i radost svakog pojedinog uda, naša je bol i  naša radost; ako vjerujem u Isusa ne mogu mrziti bližnjega. Provjeravati svoj život i svoja djela, poznavati sebe olakšava nam podnositi drugoga. Onaj tko zalazi u svoju nutrinu, tko je upoznao sebe rijetko ima potrebu prekoravati drugoga; on pokazuje milosrđe, opominje ponizno i sućutno. Onaj tko vjeruje u Isusa Krista svakoga bližnjega doživljava kao sebe samoga.

Razmatranje je bilo dragocjena priprava  na sakrament pomirenja za koji su na raspolaganju bila dvojica svećenika, vlč. Josip Martinović i vlč. Ivica Raguž. Dok su se pojedinci ispovijedali ostali su se sudionici klanjali pred izloženim Presvetim oltarskim sakramentom.  U tišini i pjesmi pripravljali su se na vrhunac obnove, svetu misu koju je slavio vlč. Raguž.

Hvala s. Jelici, ravnateljici, na organizaciji ove duhovne obnove. Korizmeni će hod djelatnika i roditelja prema Uskrsu biti hod u kojem će odlučnije i srčanije nositi bremena jedni drugih.

s.D.I.