PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Temeljno djelo Marije Montessori „Otkriće djeteta“ prevedeno je na hrvatski jezik i tiskano u izdanju izdavačke kuće „Salesiana“.

Knjigu su u utorak 14. 2. 2023. u 20.00 sati u dvorani pokraj crkve „Sveta Mati Slobode“ u Zagrebu predstavili Matija Janeš, pomoćnik glavnog urednika „Salezijane“, s. Jelica Đuzel, dipl. kateheta specijalist, Silvija Philipps Reichherzer, prof. psihologije, Pavica Krolo, Montessori odgojiteljica i dr. sc. Alojzije Hoblaj.

Dvoje velikana na području kršćanskog odgoja, sv. Ivan Bosco i Maria Montessori, bili su dijelom suvremenici i postoji puno dodirnih točaka između ta dva pedagoška pristupa, rekao je između ostaloga Matija Janeš obrazlažući zašto su se Salezijanci upustili u zahtjevan pothvat prevođenja najvažnijih djela Marije Montessori na hrvatski jezik. Knjiga „Otkriće djeteta“ prva je u nizu tih djela.

Jelica Đuzel u uvodnom je dijelu progovorila o svojim kontaktima s učenicama Marije Montessori, Sofijom Cavaletti i Gianom Gobbi, utemeljiteljicama „Kateheze Dobroga Pastira“ te o prenošenju tako cjelovito shvaćene Montessori pedagogije u Đakovo i u Hrvatsku.

Predgovor knjizi napisala je Silvija Philipps Reichherzer. Nadahnuto izražavajući svoje odlučno opredjeljenje za pedagogiju Marije Montessori osvrnula se na njezine bitne postulate sadržane u samoj knjizi . Duboki uvidi u način na koji dijete uči i razvija se nisu tek plod intuicije nego sustavnog znanstvenog promatranja koje je Maria Montessori provodila, a spoznaje do kojih je došla potvrdila su i današnja istraživanja na području neuroznanosti, naglasila je profesorica Philipps.

Pavica Krolo progovorila je o važnosti poznavanja načina na koji dijete uči, a ono se stječe proučavanjem djela Marije Montessori. Izražavajući svoju radost što knjigu „Otkriće djeteta“ dobivamo na svom jeziku naglasila je da je u svom radu s djecom iskusila potvrdu bogatstva Montessori pedagoškog pristupa.

Na kraju predstavljanja skupu se obratio dr. sc.  Alojzije Hoblaj koji je napisao pogovor. Rekao je kako knjiga „Otkriće djeteta“ iako dolazi kasno, ipak ne dolazi prekasno jer je ona klasik pedagoške literature.

s.D.I.