DUHOVNO REKREACIJSKI IZLET – VELI LOŠINJ

U petak, 28. travnja 2023. godine u vremenu nakon ručka spremni, krenuli smo na put. Molitvom, zatražili smo Božju zaštitu i naša avantura je započela. Za početak u rukama vozačice, naše s. Josipe do Zagreba, a nakon toga našega kućnog majstora gosp. Luke Radmana koji nas je odvažno i spretno dovezao na cilj. Naša radost započela je čim su nam se ukazali prvi obrisi mora.

Nakon poduže vožnje stigli smo u večernjim satima. Ubrzo su stigle i naše sestre domaćini; s. Hijacinta i s. Ivana koje su prevezle naše stvari u kuću. Došavši pred kuću ugledali smo njenu veličinu i ljepotu, ali ubrzo osjetili i njenu toplinu-odraz vjernih, nama dragih sestara koje su znajući za umor puta podijelile ključeve soba i svatko je išao u svoju sobu na noćni odmor.

U subotu 29. travnja 2023. godine ujutro krenuo je naš, nama namijenjen duhovno-rekreacijski program u kojemu su sestre brinule kako o tjelesnoj okrijepi tako i o duhovnoj. U predvorju kuće susrele smo se sa odgajateljicama iz podružnice našeg vrtića iz Zagreba. U jutro smo molili zajedno sa sestrama „Jutarnje hvale časoslova naroda Božjega“ u dvorani kuće Betanija i nakon toga bili na svetoj Misi u Kapeli kuće Betanija. Kada smo nahranili dušu pošli smo u blagovaonicu koja nas je dočekala svojom toplinom, obiteljskim ozračjem i ondje blagovali bogati objed koji su sestre uz pomoć suradnica za nas pripremile, i tako oba dana.

Nakon doručka 1.dan krenuli smo na klimatoterapijsku šetnju koju je vodila naša brza i okretna s. Ivana. Kamenitom stazicom krenuli smo kroz prirodne ljepote maslinika, prepoznajući pojedine ljekovite biljke i borove kao i saznavši poneke povijesne crtice, a sve duboko dišući. Iako je staza bila zahtjevna, uporni i vedrog duha vratili smo se na ručak i odmor. Poslijepodne vozilima smo došli u Mali Lošinj i šetali uz predivnu obalu mora do crkve Annuziata. Vidjevši skulpturu Addio koja predstavlja ženu koja otpraća i dočekuje svoje voljene (muževe) na more i sa mora nitko nije ostao ravnodušan. Na Rivi smo se počastili sladoledom, vratili u kuću, osvježili, molili, večerali i našli se na druženju, terasi kuće Betanije. Večer je prošla u veselim prepričavanjima pojedinih dogodovština koje je svatko doživio u životu i radu sa djecom. Kruna ovog dana bila je i zdravica za rođendan našem kućnom majstoru, gospodinu Luki Radmanu.

Nedjelja 30.04.2023. započela je molitvom te doručkom nakon kojega smo gledali video film koji nas je upoznao s povijesti djelovanja naših sestara od davne 1883.-2023. na ovom prostoru. Sve nas je obuzelo veliko strahopoštovanje i zahvalnost da svojim prisustvom i sami postajemo dio života Bogom nam danih sestara.

Na svetu Misu išli smo u župnu crkvu sv. Antuna opata koja nas je oduševila svojom povijesnom ostavštinom. Poslije smo, počastivši se sladoledom,  i opet jednom kraćom šetnjom uz naše divno more koje je još divnije u Lošinju, vratili se kući Betanija. Nakon svečanog ručka, spremili kofere, oprostili se i krenuli svojoj kući.

Iako je put bio „izazovan“, zahtjevan (od dužine puta, vožnje trajektom, podužim šetnjama po ne baš laganom putu) sve je to doprinijelo istinskom doživljaju kako ljepote samoga mjesta i zdravlja za svakoga od nas, tako i zahvalnosti prema sestrama koje su nam se posvetile i omogućile sve to.

Zahvalne sestrama sv. Križa želimo obilje blagoslova i radosti u radu za Boga i bližnje!

Rozalija Đambić, odgojiteljica