25. ROĐENDAN NAŠEGA VRTIĆA

U subotu 14. svibnja 2022. godine proslavili smo, u zajedništvu s Milosrdnim sestrama sv. Križa, prijateljskim vrtićima, predstavnicima nadbiskupije, župe i Grada Đakova, 25. rođendan našega vrtića.

Program je započeo sv. misom u 11,30 sati u samostanskoj crkvi Presvetog Srca Isusova, koju je predvodio mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, u koncelebraciji s tajnikom, vlč. Domagojem Lackovićem, i župnikom Župe Svih svetih u Đakovu, vlč. Ivanom Lenićem. Misu su pjevala vrtićka djeca uz glazbenu pratnju s. Natanaele Palić.

U propovijedi Nadbiskup je najprije progovorio o liturgijskim čitanjima blagdana sv. Matije, apostola, koji se slavio toga dana. Zatim se obratio sestrama, a na kraju poručio djeci i roditeljima: “Draga djeco i roditelji, i vi ste pozvani točiti vodu suradnje i podrške. Kvalitetnoga rasta i napretka nema bez osobnoga truda. Želimo li – vi dragi roditelji i djeco, svi bivši polaznici Vrtića, gradske vlasti i službe – kvalitetan i uzoran vrtić, dajmo svoj doprinos koji spada na nas i kojega samo mi možemo i trebamo dati.

Točite, drage sestre, odgojiteljice i djelatnice, djeco i roditelji, vodu, a dragi Bog tu vodu već pretvara u vino. Isus nam u svojoj evanđeoskoj riječi danas svima poručuje: u Božjem naumu nema slučajnosti. Svakoga od nas on želi i bira. “Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane.” (Iv 15, 16) Plodovi vaših odgojnih nastojanja prepoznatljivi su i oni trajno ostaju. “Ostanite u mojoj ljubavi.” (Iv 15, 9) “Ovo vam zapovijedam: da ljubite jedni druge.” (Iv 15, 17) “…da moja radost bude u vama i da vaša radost bude potpuna.” (Iv 15, 11) Neka dragi Bog blagoslovi vaš Vrtić i sve vas u njemu.“

Nakon sv. mise otvorena je u Vrtiću izložba likovnih radova pod nazivom „Montessori pedagogija i Kateheza Dobroga Pastira“, koja će trajati do 20. svibnja 2022. godine. Izložba se sastoji od dva dijela. Prvi dio rad je autorice s. Patricije Pavić, dok su autori drugoga dijela izložbe vrtićka djeca. Kao što izloženi umjetnički radovi s. Patricije odišu Montessori duhom, tako odišu i radovi djece koja žive, rastu i odgajaju se u Montessori kući Sunčev sjaj – Nazaret.

Slijedio je program u Dvorani Florentini koji su pripremile odgojiteljice vrtića, zajedno s djecom. Na početku je s. Rahela Lacković, ravnateljica vrtića, pozdravila sve prisutne goste i najavila igrokaz kojim su djeca na zanimljiv i zoran način prikazala kako izgleda jedan dan u Montessori vrtiću. Program je bio popraćen radosnim dječjim pjevanjem.

Sestra Valerija Široki, provincijalna poglavarica, zahvalila je djeci, djelatnicama i sestrama, te čestitala 25 godina rada i života vrtića.

Sestra Rahela zatim je pročitala čestitku s. Hijacinte Hoblaj, prve ravnateljice Vrtića, te pročitala imena svih bivših djelatnika vrtića, a prisutnima je uručila prigodne uspomene u obliku stalka sa svijećom, uz riječi zahvale: „A svih ovih 25 godina ne bi bilo, da nije bilo vrijednih, zauzetih i Bogom nadahnutih odgojiteljica, ravnateljica, spremačica, kućnih majstora. Danas želimo svima njima reći jedan veliki HVALA za sav trud i svu ljubav uloženu u odgoj djece i rad Vrtića. Hvala što ste svojim radom pomogli da svjetlo Kristovo živi u našem Vrtiću, te da ga zajedno prenosimo djeci koju je Gospodin povjeravao našemu odgoju.“

Nakon toga je s. Rahela rekla kako je sav dosadašnji rad bio je radi djece. Radi njih 740, koliko ih je tijekom  25 godina boravilo ili sada još trenutno boravi u Vrtiću. Pozvala je 25 bivših montessorijanaca kao simbol proteklih 25 godina, te im uručila prigodnu uspomenu sa željom: „Draga naša djeco, neka vas u životu i dalje prati Božji blagoslov i zaštita Majke Božje u čijem se mjesecu svibnju nalazimo.“

Nakon priredbe slijedio je, za sve prisutne, domjenak na Ljetnoj terasi Centra Amadea.